Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az autósiskola befejezése után, irány a vezetéstechnikai pálya!

Üdvözöllek a fedélzeten!

Összetettebb tudást igénylő jogosítvány bevezetését tartaná fontosnak az autósiskolás szakma. Erről értekezünk az előző jogsi-blog bejegyzésünkben, most ezt folytatjuk a magyar lehetőségekkel.

Ez a jogosítvány minden bizonnyal drágább lenne, de több gyakorlati tudást adna, és így kevesebb baleset történne az utakon.

Most bemutatjuk a magyar vezetéstechnikai pályákat, ahol akár Te is gyakorolhatnál, ha megszerezted a jogosítványodat.

Ha betartod az autósiskolákban megtanult KRESZ-szabályokat, és városban legfeljebb 50 kilométeres óránkénti sebességgel haladsz, akkor is minden másodpercben 14 métert tesz meg az autód. Bármilyen veszély észlelése legalább egy másodperc, a döntéshozatal pedig további fél másodperc. Vagyis a vezető még a fékre sem tette a lábát, máris 21 méterrel közelebb került a bajhoz. A láb 0,3 másodperc alatt jut el a fékpedálhoz, és további 0,2 másodperc, mire a fék működésbe lép, ami újabb méterek elvesztését jelenti. A fékút csak ezek után kezdődik. Magyarországon azonban a jogosítvány megszerzéséhez ezt csak elméletben, és a KRESZ-vizsgán kell tudnod.

Azt, hogy miként kell viselkedni, ha vészfékezésre van szükség, ezt sajnos az autósiskolában nem tanulod meg.

Viszont, erre a képességre nagy valószínűleg szükséged lesz az autóvezetői pályafutásod során.

Erre találták ki a vezetéstechnikai tanpályákat, ahol, ha már rendelkezel jogosítvánnyal, bepótolhatod azt, amit az autósiskolában nem volt lehetőséged megtanulni.

És, mint tudjuk, tanulni sohasem késő! Még a KRESZ-t sem!

Magyarországon négy helyen működik ilyen vezetéstechnikai tanpálya:

  • Autóklub újpesti központjában
  • Mogyoródon a Hungaroring (Groupama vezetéstechnikai pálya)
  • Zsámbékon a DrivingCamp
  • Tökölön

Ausztriában 16 tanpálya várja az autósiskolában jogosítványt szerzett autóvezetőket.

Zsámbékon a DrivingCamp-pályán a benzinköltségeik hatékonyabb lefaragására is felkészülhetnek a takarékos és környezettudatos vezetők.

Csak példaként említjük, a leendő jogosítvány tulajdonosoknak, hogy arra is van tapasztalat, mennyit lehet spórolni ezzel a speciális tudással. Németországban 20 százalékkal esett vissza az ottani állami posta autóinak fogyasztása, miután a vállalat összes sofőrjének kötelezővé tették az ecodriving kurzust.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Jól vezess nevű program pályázatán tavaly 800, az idén pedig 1400 autóvezetőnek állta az ötórás vezetéstechnikai tréning költségeit.

 

Remélem, hogy az autósiskola után, a fentieket megfogadva, Te is részt veszel majd ilyen vezetéstechnikai tréningen!

Addig is, találkozunk az autósiskolákban, és ha már megszerezted a jogsit az utakon is!

Jogosítványt minden nőnek!

 

-->