Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Önvezető autók

Önvezető autók

Üdvözöllek a fedélzeten!

Kaliforniának már nem kell az autósiskola, nem kell a jogosítvány, nem kell a KRESZ-könyv, mert nem kell a sofőr!

Biztosan Te is másképpen figyeled a közlekedésről, KRESZ-ről szóló híradásokat, amióta elhatároztad, hogy lépéseket teszel a jogosítványod érdekében. Ha figyeled az autózásról szóló cikkeket, találkozhattál már az önvezető autókkal. Itt, Magyarországon, az autósiskola padjaiban a műszerfalon lévő visszajelző műszereket tanulmányozva, utópisztikusnak tűnnek ezek a sofőr nélküli autók. Lássuk akkor, a mai híradást: 

 

Megváltoztatta az önvezető autók tesztelésére vonatkozó szabályozást Kalifornia állam vezetése. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint az autonóm járművekben mindenképpen ülnie kell egy hús-vér sofőrnek, aki szükség esetén be tud avatkozni - ez jövőre már nem így lesz.

Engedélyezik ugyanis a vezető nélküli teszteket, immár csak annyit írnak elő, hogy biztosítani kell az önvezető autók felügyeletét. Arról viszont már nem rendelkeznek, hogy fizikailag is jelen kell lennie valakinek, így elegendő lesz a távfelügyelet is. Ezen kívül pedig a hagyományos kezelőszervekre - kormányra, pedálokra - sem lesz szükség ahhoz, hogy egy autonóm közlekedésre alkalmas autó forgalmi engedélyt kapjon.

A döntés persze nem jelenti azt, hogy mostantól mindenféle korlátozás nélkül közlekedhetnek az autonóm gépek a közutakon. A tesztek megkezdése előtt ugyanis minden esetben be kell jelenteni a szándékot, ezt követően kapják meg a fejlesztőcégek a szükséges jogosítványokat. A szabályváltozás egyelőre csak személyautókra vonatkozik, a teherautókban továbbra is ott kell ülnie valakinek, aki közbe tud lépni, ha szükséges.

Kaliforniában egyébként számos autógyártó és más, az autonóm technológia fejlesztésével foglalkozó cég végez teszteket. Számukra mindenképpen kedvezőek a változások, így ugyanis nagyobb szabadságot élvezhetnek az új technológiák kipróbálásában.

Eddig a hír. Na, de mi lesz így néhány év múlva, a magyar autósiskolákkal, vizsgaközpontokkal, és KRESZ-könyv kiadókkal?

Na, de addig is, találkozunk az autósiskolákban, és ha már zsebedben a jogsi, akkor az utakon is!

Jogosítványt minden nőnek!

 

 

-->