Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mennyibe kerül ma egy jogosítvány?

Üdvözöllek a fedélzeten!

Ma újra ezt a kérdést járjuk körbe, ehhez a hvg.hu-n megjelent, autósiskolákról szóló írást használtuk fel.

Van olyan autósiskola, ahol a diákok alig több mint 6 százaléka tudja sikeresen letenni a jogosítványhoz szükséges elméleti vizsgát. És a gyakorlati vizsgán sem sokkal jobb a helyzet. Vannak, akik 110 ezerért hirdetik a jogsi megszerzését, de a valóságban átlagosan 130-150 ezer forintból jöhet ki inkább, sőt van, ahol ennek többszörösét költik el a diákok.

A jogosítvány megszerzése egyszerű feladatnak tűnik: csak ki kell választani egy autósiskolát, be kell iratkozni, és már indulhat is a képzés. Az első probléma viszont már a folyamat legelején felmerül: melyik iskolát válasszuk? A barátok, ismerősök és az internetes vélemények sokszor egymásnak ellentmondóak, tapasztalat híján pedig nagyon nehéz választani.

Segítség lehet ilyenkor, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság negyedévente összesíti a hazai autósiskolák teljesítményét. A százalékos arányokból kiolvasható, hogy melyik intézményben teljesítettek a legjobban a diákok, illetve persze az oktatóik – vagyis, hogy hol tették a legtöbb sikeres vizsgát, valamint a gyakorlati oktatást tekintve hol kellett a kötelezően előírt óraszámon felül a legkevesebb pluszórát venni.

A Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) eredményei alapján, például a kecskeméti Kiskun Autósiskolában 2017 második negyedévében csupán a diákok 15 százaléka tudott eredményes elméleti vizsgát tenni. Őket a Kopasz Autósiskola (15,38 százalék) és a Kocsis Autósiskola (16,67 százalék) követi.

Igaz, ez még bőven jónak mondható – legalábbis ahhoz képest, hogy 2017 első negyedévében a Nagy Csaba Attila Autósiskolában csupán a diákok 6,25 százaléka tudta abszolválni az elméleti részt, de a Benyó Autósiskola (8,33 százalék), valamint a Kresztanoda Autósiskola és a Sze-Sim Team sem maradt el sokkal ettől (mindkét helyen 13,04 százalék volt az eredmény).

A gyakorlati vizsgák eredményességét tekintve is találhatunk érdekes arányokat. A Lantos Autósiskolában például csak a vizsgázó diákok 6,67 százaléka volt sikeres a vezetési gyakorlati vizsgán, amit a Kovács Autósiskola (16,13 százalék) és a Nagy Lajos Autósiskola (16,67 százalék) követ. A Lantos Autósiskola diákjainak 2017 első negyedévében sem volt sokkal könnyebb dolguk, akkor a vizsgázók csupán 7,69 százaléka vette sikerrel az akadályt. Akkor a Robert Autósiskola (13,33

A 2017 második negyedévben az országos átlagot figyelembe véve a vizsgázók valamivel több mint felének, 53,38 százalékuknak sikerül elsőre az elméleti, 56 százalékuknak pedig a gyakorlati vizsga. Ugyanez az arány 2017 január-márciusa között 53,58 és 57,07 százalék volt.

A fentiekből jól látható, hogy a jogosítványunk költségének szempontjából, nem mindegy, hogy milyen autósiskolát választunk magunknak.

Mindenesetre, egy minőségi KRESZ-könyvre minden képen szükségünk lesz: https://www.kreszkonyvnoknek.hu/hogyan-szereztem-jogositvanyt-49-nap-alatt

Találkozunk az autósiskolákban, és ha már zsebedben a jogsi, akkor az utakon is!

Jogosítványt minden nőnek!

-->