Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kétfázisú jogosítvány! Talán ez a jövő az autósiskolákban

Üdvözöllek a fedélzeten!

Összetettebb tudást igénylő jogosítvány bevezetését tartaná fontosnak az autósiskolás szakma. Erről értekezünk most a jogsi-blogunkon.

Ez a jogosítvány minden bizonnyal drágább lenne, de több gyakorlati tudást adna, és így kevesebb baleset történne az utakon.

Európa számos országában a vezetéstechnikáját is el kell mélyítenie annak, aki a vizsgát követő próbaidő után végleges engedélyt szeretne kapni. Ausztriában például két éven át csak úgy lehet használni a próbajogosítványt, ha az autóban olyan valaki is ül, akinek már van jogosítványa. A kezdő autóvezető jogosítványát csak akkor véglegesítik, ha a friss jogosítvánnyal rendelkező két év alatt nem követ el komolyabb közlekedési szabálysértést, és vezetéstechnikai tréningen is részt vesz. Miután az osztrákok bevezették ezt a kétfázisú jogosítványt, a fiatalok körében 36 százalékkal csökkent a balesetek száma.

Több fázisban lehet megszerezni a jogosítványt Németországban, Svájcban és Szlovéniában is. Norvégiában az autósiskolás kötelező tananyag részeként kell vezetni csúszós úton, Svédországban pedig az autósiskolás ecodriving, vagyis a takarékos autózás begyakorlása is a jogsi feltétele.

Külföldi tapasztalatok szerint a halálos balesetek száma akár egyharmaddal is csökkenhet ott, ahol kötelezővé teszik annak megtanulását, hogyan lehet veszélyes helyzetekben, például csúszós utakon megállítani az autót.

A következő jogsi-blog bejegyzésünkben bemutatjuk a magyar vezetéstechnikai pályákat, ahol akár Te is gyakorolhatnál, ha megszerezted a jogosítványodat.

Addig is, találkozunk az autósiskolákban, és ha már megszerezted a jogsit az utakon is!

Jogosítványt minden nőnek!

 

-->