Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

És azt ismered, hogy a szőke nő vezetni tanul? 2. rész: autóvezetés

Üdvözöllek a fedélzeten!

A mai jogsi blog bejegyzésünkben folytatjuk az egy gyakorló női autóvezető autósiskolás kalandjait, Nishiki Jennifer írása nyomán.

Egy fontos dolgot azért szeretnénk leszögezni: a következő történet egy „hagyományos” autósiskolában történik, ahol általában –tisztelet a kivételnek- így állnak a női autóvezetőkhöz, és a női tanulókhoz is. A nőknek szóló autósiskolákban – ahol nőknek szóló KRESZ-könyvekből tanítanak – nem történhet ilyen. Ezekben az autósiskolákban, ráadásul a tananyagot is a női igényekhez alakították ki.

És most lássuk az autósiskolás történetet folytatását:

A történet főhősnője, a sikeres KRESZ-vizsga után, elkezdi az autóvezetés tanulását: irány a forgalom!

Valahányszor elmegyünk egy másik tanulókocsi mellett, oktatóm jól megnézi a benne ülő tanulót, és minősíti, hogy mennyire jó csaj. „Na, nézzük, milyen a Géza új tanulója!? Hmmm, jól van, elég csinos.” Ha férfi ül a volánnál, az teljesen mindegy, szóra sem érdemes. 

Felmerül bennem a kérdés: a többi oktató engem nézeget ugyanígy, miközben azon gondolkozom, hogy kinek van elsőbbsége? És vajon meg is beszélik egymás közt? És vajon azért mondja, hogy milyen jól megy a vezetés, mert csinosan öltöztem fel, vagy tényleg így van?

Persze az tényleg teljesen természetes, hogy egy férfi észrevesz egy csinos nőt, és konstatálja, hogy az ott egy csinos nő (a nők is megteszik ezt a férfiakkal). De alapesetben az oktató és a tanuló nincs olyan közeli viszonyban egymással, hogy ezeket a dolgokat megbeszéljék. Mit kellene ezekre a megjegyzésekre reagálnom? Ha figyelembe vesszük, hogy az oktatótól is függ, hogy hány órát kell vennem a vizsgámig, tehát az, hogy mennyi pénzt kell a jogsira költenem, akkor okosabb dolog jóban lenni vele. De én nem szeretnék arról beszélgetni tanulás közben, hogy melyik diák mennyire formás vagy éppen rossz csaj, hiszen én sem szeretném, ha így értékelgetnének engem totál idegenek. Viszont nem állíthatok oda az autósiskola igazgatójához azzal, hogy „oktatót szeretnék váltani, mert a mostani azt mondta egy nőre, hogy csinos”. Valószínűleg egyrészt nevetségesnek tűnne az indoklásom, másrészt mivel mindenki ismer mindenkit a szakmán belül, jó sok pénzt kivennének még a zsebemből pár plusz órával. Patthelyzet.

Ez a patthelyzet még elviselhető szinten van egyébként, semmi törvénybeütköző nem történik a megjegyzések által, pusztán kellemetlen. Miért nem az alapján van megítélve egy tanuló, hogy milyen a teljesítménye? Miért a testi adottságai miatt jó vagy rossz?

Szóval a jogosítvány megszerzése nemcsak rengeteg pénzbe kerül, hanem még el kell viselni az egész rendszert átitató szexizmust. Érdeklődtem a környezetemben vezetni tudó nőknél, és hasonlók a tapasztalataik, sőt, vannak sokkal durvább sztorik is. Tulajdonképpen én szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szájhős szinten megáll a dolog.

Mikor fogunk eljutni oda, hogy belátjuk, nem attól lesz valaki jó vagy rossz sofőr, hogy mi a biológiai neme? Mikor fogadják el a férfiak, hogy a (szőke)nők nem csak arra jók, hogy a garázs falán lógó posztereken pózoljanak félmeztelenül, egy menő autó mellett, hanem lehet, hogy amúgy sokkal jobban vezetnek náluk? Mikor veszik észre, hogy egyre több a női taxi- és buszsofőr, és meglepő módon nem a baleseteiktől hangosak a hírek? Mikor felejtjük el végre a tündérmesékből ismerős felosztást: a tehetetlen nő arra vár, hogy a herceg fehér lovon (menő autóval) érte menjen, hogy végre történjen vele valami? Ismerjük már be, hogy nem csak a férfiak tudnak egy négykerekű cuccot irányítani, nem az ő kezükben van a hatalom!

Rengeteg anya, nővér, nagymama tölti a fél napját autóban, nagybevásárolni megy, a gyerekekért iskolába és oviba, különórára, dolgozni stb. Jó lenne, ha ez mind megszűnne? Ha a sok buta, béna nő nem furikázna az utakon? Ki kellene próbálni, hogy egy napra tényleg „megmenti az ég a férfiakat a női sofőröktől”. Biztosan megváltozna a véleményük nap végére.

A legjobb tanács, amit remélem, hogy megfogadtok: keress minél gyorsabban magadnak egy női autósiskolát, és szerezz minél hamarabb jogsit!

Addig is, találkozunk az autósiskolákban, aztán, ha zsebedben a jogsi, az utakon is!

Jogosítványt minden nőnek!

-->