Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kezdet!

Az alábbiakban, a  „Hogyan szereztem jogosítványt 49 nap alatt? című könyvünkből közlünk egy rövid részletet.

Üdvözöllek a fedélzeten!

Az új KRESZ-regényünkből közlünk egy rövid részletet arról, hogyan kezdődik a főhősnőnk autóvezetés gyakorlása.

Rövid magyarázata KRESZ-regény részlethez: Zsóka, az autósiskola szakoktatója, a főszereplő pedig már sikeres KRESZ-vizsgát tett (a Készüljünk a KRESZ-vizsgára! című KRESZ-könyvből tanult ).

Most következik a jogosítványhoz vezető út következő lépcsője, az első autóvezetési gyakorlati óra.

 

Zsóka a parkoló túlsó végébe mutatott: ott várt minket az autója.

Izgalommal teli feszültséggel vártam az első találkozást az autóval, ami egy kis piros Suzuki volt.

Olyan távolinak tűnt, amikor az elméleti oktatás keretében a KRESZ-táblákon és szabályokon kívül megismerkedtünk az autó-hivatalosan személygépkocsi-főbb részeivel.

Elméletben olyan könnyen ment az ismerkedés az autóval.

Most pedig közeledtünk hozzá! Úgy éreztem, hogy a fák alatt álló, piros autó hívogatva tekint rám, mintha ő is várná, hogy bepattanjak a kormánya mögé, lazán beletapossak a gázba, aztán, uzsgyi, csikorgó gumikkal „kilőjünk” a parkolóból!

Amíg ezen elméláztam, odaértünk a piros Suzukihoz.

 

Az autó egy nagy fa árnyékában állt. Tetején egy keretre ráerősítve a fekete-narancs színű tábla, „Mosolyzóna Autósiskola” felirattal, tetején, középen pedig egy nagy „T” betű.

Zsóka elővette a slusszkulcsot, teátrális mozdulattal megnyomta az indítókulcs felső, műanyag részét, és erre, láss csodát, az autó, két apró, alig hallható kattanó hang kíséretében, villantott kettőt az irányjelző lámpájával felénk. Mintha kacsintott volna. Zsóka pedig kinyitotta a bal első ajtót, és udvariasan intett, hogy üljek be az autóba. Beültem a vezető ülésre, és önkéntelenül is rátettem a kezemet a kormányra.

Zsóka megkerülte az autót, kinyitotta a jobb első ajtót, és könnyedén beült a mellettem levő ülésre, majd rám mosolygott. Köszöntelek a „fedélzeten”!- mondta. Ahogy az imént jeleztem neked a váróban –kezdte- most elmondom, hogy mi a mai két óránk feladata. Mindenekelőtt beállítod magadnak az ülést, a fejtámlát, a biztonsági övet, és a tükröket. Ezután ezekkel a beállításokkal fog kezdődni minden gyakorlásunk.

Ezt követően megismerkedsz a kezelőszervekkel és a műszerekkel.

Ha ezzel is megvagyunk, elindítod az autót, és megyünk itt a gyakorlópályán néhány kört, miközben gyakorolod a kormányzást.

Felkészültél? Kérdezte- én pedig bólintottam. Akkor rajta! Adta ki a vezényszót Zsóka.

Folytatás a KRESZ-regényünkben:

 

Találkozunk az autósiskolákban, majd – jogosítvánnyal a zsebedben - az utakon!

Jogosítványt minden nőnek!

 

-->