Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Korlátozott jogosítvány jöhet Angliában

Korlátozott jogosítvány jöhet Angliában

Üdvözöllek a fedélzeten!

Mai jogsi blogunk egy olyan angol újítással foglalkozik, amelynek bevezetése –szerintem – nagy ellenkezést váltana ki a hazai autósiskolások körében. Pedig megfontolandó, mert - és ezzel biztosan Te is egyetértesz - a biztonságos autózásnál nincs fontosabb!

Nézzük tehát az új, jogosítvánnyal kapcsolatos hírt:

Új rendszert vezetnének be az autós jogosítványokra az Egyesült Királyságban. A statisztikák szerint ugyanis nagyon sok balesetet fiatal vagy tapasztalatlan sofőrök okoznak. Négyből egy friss jogsis két éven belül részese lesz valamilyen balesetnek.

A megoldást valamilyen korlátozott, vagy sávos jogosítványban látják. Erről beszélt többek között Theresa May miniszterelnök is, igaz, nem részletezte, hogy pontosan milyen megoldásban gondolkodnak. Az egyik lehetőség akár a teljesítménykorlátozás is lehetne, hasonlóan ahhoz, ahogyan idehaza a motorkerékpárok skálázódnak.

A másik pedig az északír gyakorlathoz hasonlóan a kezdő státuszra utaló jelzés és valamilyen sebességkorlátozás lenne. Ott például 45 mérföld per óránál, vagyis 72 km/h-nál nem mehetnek gyorsabban a kezdő jogsisok. Ez persze közel sem biztos, hogy ideális megoldás, mert sok esetben feltarthatják a forgalmat, ami feszültségeket szíthat a közlekedők között.

Az Auto Express magazin kutatási eredményekre hivatkozva azt írja, azokban az országokban, ahol valamilyen korlátozás érvényben van a kezdő sofőrök számára, kedvezőbb képet festenek a baleseti statisztikák.

Valamikor – a 70’-években, nálunk is volt korlátozás a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek: akkor, a jogosítvány megszerzését követő 1 évig, ők maximálisan, csak 70 km/h sebességgel haladhattak.

Ennyit a múltról, és az angol jövőről! Menj egy autósiskolába, iratkozz be egy tanfolyamra, és szerezz jogosítványt minél hamarabb. Mondjuk, 49 nap alatt, mint a KRESZ-regényünk főszereplője

Ha pedig már zsebedben a jogsi, akkor találkozunk az utakon!

Jogosítványt minden nőnek!

 

-->