Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A nők és az autóvezetés

Miben mások a nők és a férfiak a gépjárművezetés tanulásának oktatási helyzetében?

Üdvözöllek a fedélzeten!

 

A szellemes amerikai sztori szerint a nők ugyanolyan dolgokra lehetnek képesek, mint a férfiak. Kedvenc példaként Ginger Rogers és Fred Astaire párosát hozzák fel többen is. Fred Astaire-t ugye minden idők talán legnagyobb táncosaként tartják számon a színpadi show világában. Ginger Rogers nem kevésbé jól tudott táncolni. Kettejük közt csak egy „aprócska” különbség volt: Ginger mindezt tűsarkon és hátrafelé tette.

 

Számtalan vállalatbirodalom élén állnak nők szerte a világban, bizonyítván ezzel, hogy képesek a hatékony vezetésre. Mindemellett ott vannak a családok milliói a Földön, amelyekben szintén az úgymond gyengébbik nem képviselői állnak a kormányrúdnál – biztosítva a nyugodt családi hátteret a napjaink sajátos kis- és nagyvárosi dzsungelében portyázó férfinak. A nők tehát tudnak vezetni, ezt az élet számos területén egyértelműen bizonyították és bizonyítják nap, mint nap. Képességeiket e téren senki sem kérdőjelezheti meg.

 

Honnan akkor az „ősi ellentét” a gépjárművezetés területén megfigyelhető örök vitában?

Kik a jobb vezetők: a férfiak, vagy a nők? Mindkét nem saját társait védi többnyire mindenféle statisztikák felsorolásával. Kiknek nagyobbak a biztosítási díjtételeik, kik okoznak több balesetet, kik tesznek gyakrabban kisebb-nagyobb károkat saját, vagy mások autójában.

 

 

Tekintsük át a nők, férfiaktól eltérő járművezető képességeit befolyásoló tényezőket:

 

  1. A nők térben rosszul tájékozódnak, nehezen mérik fel a távolságokat. Ez tolatásnál és rutin pálya feladatoknál valamint a forgalomban, előzéseknél fontos.

 

  1. A nők gyakran oldal-tévesztők (jobb-bal), ez fontos lehet az elsőbbség megadásánál (jobbkéz-szabály).

 

  1. A nők éjszaka, szürkületben rosszabbul látnak, mint a férfiak.

 

  1. A nők mindig biztonságra törekednek, nehezen döntenek gyorsan, ez esetleg a többi közlekedőnél türelmetlenséget vált ki.

 

  1. A nők távolra rosszabbul látnak, mint a férfiak. Egy távolabbi közlekedési szituációt jobban meg kell közelíteniük, mielőtt felismerik a helyzetet. Az tovább nehezíti az ilyen szituációt, hogy később ismerik fel a helyzetet, és lassabban is döntenek. Viszont mindig a biztonságosabb megoldásokat választják.

 

  1. A hormonális változások is kihatással vannak a finom motorikus tevékenységekre, figyelemre.

 

Fontos különbség még az is, hogy a nők biztonságosabban vezetnek: általában kisebb sebességet választanak, és az utakon is kerülik a veszélyes helyzeteket.

 

Azt is tudnod kell, hogy az autósiskolákban a nők szorgalmasabban tanulnak, és jobb eredményeket érnek el a KRESZ-vizsgákon!

 

Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nőként mire kell figyelnünk az autóvezetés tanulása során. A legjobb autósiskolákban, ahol a Smink&Drive módszerrel oktatnak, ezeket a különbségeket figyelembe veszik.

Ilyen autósiskola pl. Budapesten a Mosolyzóna

 

Találkozunk az autósiskolákban – és ha zsebedben a jogsi – az utakon.

Jogosítványt minden nőnek!

-->